luni, 2 februarie 2015

Experimente chimice

Chimia este  pretutindeni, în jurul nostru... Vreţi să o cunoaşteţi mai bine? Nu este greu. Fără să ne dăm seama, noi facem zilnic nenumărate experimente, transformând unele substanţe în altele.
În fiecare zi se folosesc, în locuinţa noastră, multe chibrituri: vrem să aprindem aragazul; cineva îşi aprinde o ţigară. Şi de fiecare dată, are loc o ardere, iar noi „facem chimie”. Pregătim mereu micul dejun, ca un mic chimist. Albuşul şi gălbenuşul din ou, două lichide, sunt gătite şi devin omletă; fierbem laptele care chimic esrte o soluţie coloidală. Dacă experimentele culinare nu reuşesc, se întâmplă ca atunci când...maioneza se taie, friptura se arde, crema nu se leagă!... Fiecare dintre aceste mâncăruri au luat naştere datorită unor transformări chimice, şi fără să ştie fiecare bucătar este un adevărat chimist.
Pânzele, lâna, stofele, pielea sunt vopsite în culori vii, plăcute ochiului. Cum se vopsesc şi de ce vopselele bune nu ies la spălat? Cu toate acestea se ocupă tot chimia.
Ne spălăm pe mâini. Săpunul preparat de bunicile nostre, după reţetele date de chimişti, în prezenţa apei, dă naştere unor forţe fizico-chimice şi curăţă pielea.
Chimia îşi „întinde antenele” şi în industrie...Acolo prin prelucrarea petrolului, a sticlei, a maselor plastice, a hârtiei, a coloranţilor, a metalelor, oamenii fac „chimie”, obţinând produse utile.

Chimia poate imita natura, şi chiar, de multe ori să o întreacă. Astfel cauciucul sintetic este, în multe privinţe, mai bun decât cel natural. Esenţele fabricate de chimişti au gustul fructelor şi sunt mai parfumate decât sucurile naturale. Acelaşi lucru se întâmplă cu parfumurile...fiind alături de noi în fiecare clipă.
Chimia este o ştiinţă experimentală. Multe fenomene sau legi studiate pot fi uşor reproduse sau verificate în laborator sau într-un loc din locuinţă amenajat special pentru experimente. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu